Данислава Горанова Данислава Горанова Потребител

Запор на заплатаЗдравейте,
Днес в службата ми са получули писмо от ЧСИ да ми наложат запор на заплатата, която е 340лв. - 300 чисто и в зависимост от месеца 40,50 още допълнително. На 4 часа съм, но съм несемейна с три деца под осемнадесет години.

Какво имат право да ми удържат?Отговори

 • Здравейте,

  Според разпоредбите на чл.446 от ГПК, щом трудовото Ви възнаграждение след направени задължителни осигурителни вноски и данък е между 300 и 600лв. и имате 3 деца, за които все още се грижите, то могат да Ви запорират максимум една четвърт. Във Вашия случай това прави около 75 лева.

  Но според Тълкувателно решение 2/2013 на Върховния касационен съд от 26 юни 2015 година, абсолютната несеквестируема част от дохода от трудово правоотношение е равна на минималната работна заплата, която в момента е 420лв. Тоест на лице, което получава доход в размер под минимална работна заплата, не би трябвало да се удържа нищо.
  Препоръчвам Ви да се позовете на това.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Здравейте. Искам и аз да попитам нещо по темата. Имам 1 дете под 18 години. Чисто получавам 500 лева / след удръжките /. След наложен запор от ЧСИ получавам 375 лева. Мога ли да се боря с това по горепосоченото тълкувателно решение и към кой да се обърна. Към ЧСИ работодателя ми. Благодаря
 • Здравейте,

  Да, частта от възнаграждението Ви до размера на минималната работна заплата би следвало да е несеквестируема. Можете да се обърнете към своя работодател, а той към ЧСИ.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->