Катя Цветкова Катя Цветкова майка

Закриване на позиция по време на майчиство



Здравейте,
Aз съм по майчинство, но работодателят ми иска да ме преназначи на по-ниска длъжност с по-малко заплащане, поради закриване на моята позиция във фирмата. Aко не подпиша, че съм съгласна да бъда преназначена, той трябва да ме съкрати поради закриване на щата, така ли? Tогава попадам ли под закрилата на чл.333 от КТ или не, защото той е искал да ме преназначи, но аз не съм била съгласна? Има ли някакъв вариант да бъда прекратена освен ако не ликвидира предприятието?



Отговори

 • Здравейте,
  след като позицията, на която работите в момента се съкращава работодателя има право да прекрати Вашият трудов договор на основание чл. 328, ал.1, т.2 - при съкращаване на щата с отправяне на писмено предизвестие, което не може да е по-кратко от 30 дни или по-дълго от 3 месеца и задължително с предварително разрешение на инспекцията по труда. При искане на разрешение на инспекцията по труда работодателя трябва да докаже, че тази позиция се закрива и
  Ако той Ви предложи друга позиция и Вие не я приемете, да, той има право да прекрати Вашия договор.
  Ако Вашият договор бъде прекратен на основание чл. 328, ал.1, т.2 от КТ - поради съкращаване на щата Вие ще имате право на обезщетение на основание чл. 222, ал.1 от КТ за оставане без работа и чл. 24, ал.1 от КТ за неизползван платен годишен отпуск.

  Поздрави,
  Доника Маринова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->