Evdokia Georgieva Evdokia Georgieva икономист

Осчетоводяване на лизинг към мобилен операторЗдравейте,
Закупен е телефон за фирмата на лизинг за 370 лв. Отнесох разхода направо в 601 с-ка 601/401 с 370 лв. Последващите фактури на МТел бяха общо с включения месечен лизинг от 14,90 лв и аз ги осчетоводявах общо като разход в 602 - телефонни разговори и такси. Така при плащане на месечните фактури не личеше че плащам лизинг. Взех статия 401/153 с 370 лв.

Не съм сигурна дали това, което съм направила е правилно. Тъй като за първи път се налага да водя счетоводство на своя фирма не по ДДС, не съм наясно с някой неща, за което моля за извинение. Желая на Вашият експертен сайт много успехи.Отговори

 • Здравейте,

  при закупуване на актив при условията на лизинг, следва първо да се уточни - по кои стандарти се води счетоводството на фирмата - МСС или НСФОМПС, тъй като има различия от гледна точка на счетоводното отчитане. Друг важен момент е, дали стойността на мобилния апарат е над прага на същественост.
  В общия случай задължението по лизингов договор следва да се отчита по сметка от гр.15 - Получени заеми.
  Спецификата при отчитането на лизинг е свързана с отчитането на лихвите, които се изплащат ежемесечно.
  За предприятия, прилагащи МСС, е необходимо лихвата по лизинговата вещ да не се включва в стойността й, а да се отчита текущо като разход, за да се спази счетоводния принцип на предпазливостта.
  От друга страна, предприятията, които прилагат НСФОМСП - включват стойността на лихвите за целия период в стойността на лизинговата вещ, като ги отчитат като финансов разход за бъдещ период, който се признава на пропорционална база.

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->