Валентина Стоянова Валентина Стоянова Студент

Изплащане на наизползван отпускЗдравейте.
Този месец ми беше изплатен отпуск за 12 дни - 278 лв. Подписал съм молба за ползване на 12 дни отпуск, само че не съм го използвал. Работих през цялото време. Брутната ми заплата е 640лв. По банкова сметка получих непроменена заплата (след удръжките около 500). Ръководителят ни изплаща изработената допълнително „отпуска” на ръка. Нищо не минава през банката. Защо тогава ми приспада и 21% дължими осигуровки и данъци? И редно ли е да облага отпуск, който по молба ползвам, а действително не?Отговори

 • Здравейте,

  целта на отпуската е да се възстанови работната сила на работника или служителя.
  Дните за отпуск, които ви се полагат, по закон, не могат да бъдат заместени и изплатени като парично възнаграждение.

  При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж, и за неизползвания отпуск, отложен по реда на чл. 176, правото за който не е погасено по давност.

  Тоест можете да получите обезщетение, след като прекратите трудовия си договор, но не и по време на него.

  Поздрави,
  Цветан.
 • Здравейте.
  Първо към колегата Цв.Терзийски. Колега - питащият В.Стоянова не се интересува от законовите постановки, а как да се справи с действителната обстановка. Едва ли ще сте и полезен с тези си съждения ?! И с познаването и.
  Второ - към В.Стоянова - това, което е станало е стара проктика. Интересува ме следното: какви доказателства има за това, че всъщност сте работили, а не почивали ? Имам предвид писмени доказателства.
  Трето-в случая налице е мълчаливо съгласие с действията на Работодателя Ви.Приели сте парите. И тъй като е стара практика, същият си е удържал от Вас своего рода "възнаграждение за страха", каквото и да означава това за Вас.
  За да докажете/когато е необходимо/, че не е ползван платения отпуск ,важното е има ли доказателства затова, че сте работили въпросната работа ?

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->