Александър Размов Александър Размов ел. инженер

Трудов стаж и осигуровкиЗдравейте!
До 31.12.2015 бях на трудов договор към един работодател. На тази дата го напуснах и сега работя към друг. Засега обаче се бавят с оформянето на трудовия договор и дори се опасявам, че може и да не го сключат с мен. Въпросите ми са:

1) Дали може самостоятелно да се осигурявам и здравно и пенсионно, като да ми се води и трудов стаж? Ако може, то къде и как да го направя?

2) Ако сключим все пак трудов договор с дата по-късна от 01.01.2016, ще има ли значение прекъсването в трудовия ми стаж и какво ще загубя? Все пак нали има много хора, които не могат да си осигурят трудов договор и работят по граждански или други договори?Отговори

 • Здравейте,

  Самостоятелно можете да внасяте своите здравни осигуровки.
  Що се отнася до по-късното сключване на трудов договор, то времето, през което не сте били с надлежно оформен и подаден към НАП трудов договор няма да ви се зачита за трудов и осигорителен стаж. Негативите, свързани с това, са много и трябва да бъдете доста по-конкретен.

  Поздрави,
  Димитър Пашов
 • Здравейте. Ако към тази дата не са Ви предложили трудов договор, мисля такъв няма да получите.Имате два варианта:
  - да си уредите плащанията кеш и да търсите друг работодател;
  - да се обърнете за помощ към Инспекцията по труда, която да обяви съществуването на трудовото Ви правоотношение, да придобиете трудов и осигурителен стаж. Ако плащането е ставало без разходни документи, което означава от правна гледна точка липса на плащане, може да поискате такова. Което е всъщност второ плащане. В зависимост от сумата/която е вероятно 5-месечна/, това може да е аргумент за преговори са неизправния работодател.
  В зависимост от подробностите, може да има и други варианти.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->