mustafa chaush mustafa chaush Потребител

Прехвърляне на годишен отпускКолко дни могат да се прехвърлят за ползване в следващата година при 35 дена годишен отпуск?Отговори

 • Здравейте,

  С промените в Кодекса на труда, приети със Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда, обнародван ДВ, бр. 54 от 2015, и влезли в сила от 17.07.2015 г., се изминаха и разпоредбите относно отлагане на ползването на платения годишен отпуск.

  Работодателя е длъжен да осигури ползване на не по-малко от половината от полагащия се за календарната година платен годишен отпуск. Тоест във Вашия случай той е длъжен да Ви осигури ползването на 18 дни от полагащия Ви се за годината платен отпуск, като може да отложи само останалите 17 дни за следващата година.

  За работника обаче такива ограничения липсват. На практика той може да отложи пълния размер на отпуска си за следващата година, във Вашия случай всичките 35 дена. Единствения Ви ангажимент се състои в това да подадете писмено искане до Работодателя за отлагането на отпуска, когато това е по Ваше желания. А в случаите, когато ползвате друг вид отпуск (болнични, майчинство и др.) такова писмено искане дори не е необходимо.

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->