Йовка Кирякова Йовка Кирякова банков служител

Съкращение по време на бременност и действащ болничен.Здравейте,
Назначена съм на работа на 19.11.2014г. по чл.68, ал1, т.3 във връзка с чл.70, ал.1. В договора пише, че: "При прекратяване на ТД и двете страни дължат писмено предизвестие от тридесет дни". Пише още, че срокът е: "по заместване до завръщането на титуляра. Срок на изпитване - 6 месеца - до 19.05.2015г." От 18.01.2016г. съм в болничен поради бременност - заплашващ аборт. От 01.02. до 01.03.2016 отново си удължих болничния. Вчера (01.03) ми звъннаха от офиса, че са пристигнали документи за прекратяване на ТД и да отида да подпиша. Днес (02.03), като отидох и видях документите, на заповедта пише, че пректаряват ТД по чл.325, т.5 поради завръщане на замествания служител, считано от 09.02.2016г.

Имат ли право без предизвестие да ме съкратят, след като в договора ми пише, че се изисква 30 дни предизвестие? Могат ли докато съм в болничен да ме съкратят? И най-вече заповедта за освобождаване е от 09.02, а мен ме уведомяват чак на 01.03. Дори не зная дали не съм изтървала сроковете за борсата. Точно и поради тази причина отказах да подпиша заповедта.

Какво мога да направя да се защитя? Закона защитава ли по някакъв начин бременни жени, макар и да са по заметсване?Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят има право да прекрати трудовия Ви договор от деня на завръщането на титуляра без да Ви отправя писмено предизвестие. Според вида на отсъствието на титуляра, то в договора се записва и евентуална дата на завръщане на титуляра. Ако няма посочена дата, то договорът Ви следва да бъде прекратен когато този титуляр се върне на работа.
  Работодателят е длъжен да Ви предостави заповед за прекратяване на договора и да Ви попълни стажа в трудовата книжка. Ако сте отсъствали към тази дата (09.02) поради отпуска или временна неработоспособност, то работодателя е бил длъжен да Ви изпрати покана по пощата или по куриер с обратна разписка да се явите за да си получите заповедта. В случая сте изтървали 7 дневния срок за регистрация като безработна в бюрото по труда, но може да го направите по всяко едно време без някаква санкция. Негатива в случая е, че ако искате да получавате обезщетение от НОИ като безработно лице, ще сте пропуснали срока от 09.02.2016г. до 02.03.2016 г.
  Вие обаче, по скоро имате нужда да си намерите работодател, за да може когато дойде време да излезете в майчинство да получавате обезщетение за това.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • Здравейте,

  Благодаря за отговора!
  В моя случай не е упоменато в ТД на коя дата се връща титуляра, а за заповедта за съкращение научих близо месец след датата на прекратяване, без да съм била уведомена с писмо към 09.02. Никой не ми е казал кога се връща титуляра, не са ли длъжни да ме уведомят поне малко по-рано? Какво може да ме посъветвате в този случай? И още нещо да попитам ако намеря нов работодател, но евентуално с това прекъсване от 1 месец (от 09.02.2016г. до 02.03.2016г.) ще имам ли проблеми при получаване на майчинство?

  Благодаря предварително!
 • Здравейте,

  Може да се обърнете към Инспекцията по труда. Те са органа отговарящ за трудовото законодателство. Да - работодателя е длъжен да Ви уведоми за прекратяването на договора Ви. Този 1 месец в който няма да се осигурявате не е проблем за получаване на майчинство след това. Единствено за този месец ще бъде взета минимална база при изчисляване на обезщетението.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • МНОГО БЛАГОДАРЯ!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->