НАТАЛИЯ КОСТОВА НАТАЛИЯ КОСТОВА Потребител

Изменение на основната заплата след отпуск по майчинствоВ момента съм в отпуск за отглеждане на деца - близнаци до навършване на 2 годишна възраст. Предстои даването им на ясла. Разговарях с управителя на фирмата, в която работих преди излизането ми в отпуск за бременност и раждане, за връщането ми на старата позиция. В момента на позицията има назначен служител. Принципно няма проблем да се върна на работа, няма да има промяна в задълженията ми, но заплатата ми ще бъде намалена с 1/3. По КТ работодателят може едностранно само да увеличава трудовото възнаграждение на работника или служителя.

Ако не подпиша допълнително споразумение за намаляване на трудовото възнаграждение, какви са правните последици? Защитена ли съм по КТ от уволнение до 3 годишна възраст на децата?Отговори

 • Здравейте,

  Двете страни доброволно се съгласяват за промяна на условията по сключеният трудов договор.

  Майка с дете до 3 годишна възраст има закрила по чл.333 ал.1 от КТ, когато работодателя иска да я освободи, но само след разрешение на Инспекцията по труда в следните случаи като основания за прекратяване изброени от закона:

  1.при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
  2.при намаляване на обема на работата;
  3.при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
  4.при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях;
  5.работникът или служителят бъде дисциплинарно уволнен;


  Поздрави!
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->