Женя Николова Женя Николова счетоводител

Протокол по ДДС при услуга от ЕС от нестопанска организацияЗдравейте,
Получихме фактура за извършена услуга (обучение-семинар) от фирма от ЕС, която е организация с нестопанска цел и не е регистрирана по ДДС. Обучението се извърши на тяхна територия. От друга страна ние сме регистрирани по ДДС.

Трябва ли да съставим протокол по чл. 117 от ЗДДС, като се приложи чл. 21, ал. 2 от ЗДДС или не се издава протокол според чл. 21, ал. 4 от ЗДДС? Ако съставяме протокол, с какво основание и как следва да се включи в дневници за покупките и продажбите? В кои колони трябва да се отрази?Отговори

 • Здравейте,

  Първо искам да отбележа, че дали организацията е с нестопанска цел или юридическо лице осъществяващо стопанска дейност няма значение за целите на ЗДДС.
  Първият вариант е да Ви е предоставена освободена доставка по обучение и образование. Тази услуга трябва да отговаря на френското законодателство за освободена доставка и да е отбелязано на фактурата, че услугата е такава. Тогава Вие няма нужда да начислявате с протокол ДДС и ще си включите тази фактура в дневника за покупки и клетка 9. Ако хипотетично приемем, че българското и френското ДДС съвпадат, то трябва да имате получени конкретен брой обучителни часове и изпит в края на обучението (според вида на обучението).
  Вторият вариант е да Ви е извършена услуга с място на изпълнение в България (чл. 21 от ЗДДС е огледалната наша разпоредба). В този случай услугата е облагаема, а френската фирма е била длъжна да се регистрира по ЗДДС преди да Ви предостави тази услуга. Вие трябва да начислите ДДС с протокол, но само когато получите фактура от регистрирана фирма, която е отразила този приход във VIES декларация.
  Третият вариант е да сте заплатили входна такса за посещение на някакво събитие и тогава мястото на изпълнение е мястото на провеждане на събитието и тогава френската фирма трябва да Ви начисли ДДС според това дали е регистрирана или не по ЗДДС във Франция. Тогава Вие няма да начислявате ДДС в България, а ще включите фактурата в клетка 9 от дневника на покупките.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->