Шани Кара Шани Кара учител

Пенсиониране без необходим стажЗдравейте,
На 60 години съм и имам 27 години стаж. Имам ли право на пенсия по стаж или на социална пенсия? Какво е необходимо да купя, имам ли право и колко години?Отговори

 • Здравейте,
  Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст се придобива при навършване на определена възраст и осигурителен стаж. Прилагам изискванията за няколко години:
  За 2016 г. възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете и осигурителен стаж 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.
  За 2017 г. за жените -възраст 61 години , за мъжете - 64 години и осигурителен стаж 35 години и 4 месеца за жените и 38 години и 4 месеца
  За 2018 г. за жените - възраст 61 години и 2 месеца, за мъжете - 64 години и 1 месец и осигурителен стаж 35 години и 6 месеца за жените и 38 години и 6 месеца за мъжете.
  Това е разпоредба на чл. 68 от КСО.
  Възможността да се зачете за осигурителен стаж за пенсия времето на обучение на висше или полувисше образование или докторантура се регламентира в чл. 9а от КСО. За да можете да се възползвате от тази възможност следва да подадете декларация по образец, след което по банков път да внесете осигурителни вноски в размер на фонд Пенсии за самоосигуряващо се лице.
  Може да се "закупи" осигурителен стаж за времето на обучение, но не повече от предвидената продължителност в плана за конкретната форма.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->