Лора Константинова Лора Константинова Потребител

Платени осигуровки без документЗдравейте,
Собственикът на фирмата е плащал част от личните си осигуровки на каса в банката и не е представил платежните в счетоводството. Така в момента в счетоводството стоят неплатени осигуровки за минали години, а съгласно спраката на НАП лицето няма задължения към момента. Собственикът най-вероятно няма и да представи тези платежни.

Как следва да се погасят тези задължения? Може ли на база справката от НАП да се погасят като платени от касата или следва да се изчака да мине 5 годишен давностен срок и да ги отпишем като задължение?Отговори

  • Здравейте,

    Осигуровките на самоосигуряващо се лице (съдружник или едноличен собственик на фирма) се отчитат в дружеството като разчет, а не като разход за самото дружество. Осчетоводява се "Вземане от собственици" срещи задължения "Разчети за осигуряване". Ако с времето собственика не е плащал осигуровките си през банковата сметка на фирмата, а в същото време го е правил през негова сметка или на каса в банков клон, то би трябвало да закриете двата разчета (вземането и задължението). Ако през годините собственика е внасял своето задължение към фирмата по начислените осигуровки, то сега трябва да му възстановите средствата, защото се получават платени на две места - веднъж към фирмата в която се осигурява и веднъж платени от него на в банков клон.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->