Лора Константинова Лора Константинова Потребител

Отчитане на разход на горивоЗдравейте,
Как следва да се отчита разхода на гориво на автомобил във фирмата - по действителен разход или по разходната норма, записана в техническата характеристика на автомобила? Питането ми е свързано с факта, че според всичко, което изчетох се приема, че техническите данни са коректни и това се признава от данъчните за реален разход, но това означава че винаги ще имаме излишък на гориво.

Ще да дам конкретен пример - по техническа характеристика автомобилът има разходна норма на гориво: 4,9л на сто извънградско и 6,00л на сто смесено шофиране (градско и извънградско), но реалният разход на гориво е повече - 5,8л на сто за извънградско и 7л на сто за смесено шофиране. В този случай, ако при смесено шофиране на всеки 100км ще отчитаме като разход 6л гориво и ще остава по документи 1л неизразходвано гориво.

1, Как следва да се отрази счетоводно този 1 литър излишно гориво?

2, Тези нереални технически характеристики не са ли предпоставка за злоупотреба с този остатък на гориво, като се отчитат изминати километри за лични нужди като изминати километри за фирмени нужди?Отговори

  • Здравейте,

    Ако имате вътрешни правила, измервания, протоколи или други документи доказващи, че вашият автомобил изразходва с 1 л. повече отколкото производителя е отбеляза, то може да използвате вашите норми. Пак казвам - трябва да имате писмени доказателства за това.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->