Tatyana Ilieva Tatyana Ilieva Потребител

Прекратяване на договор без предизвестие от страна на работодателЗдравейте!
Вече година и половина работя за фирма на трудов договор, излезнах в отпуск и на следващия ден ми заявиха без предупреждение и предизвестие, че се затваря обекта в който работя. Какво да правя? Какво трябва да изискам от него?Отговори

 • Здравейте,

  най- важното е да изискате документите си от работодателя - заповед за прекратяване, попълнена трудова книжка, копие от уведомление по чл. 62, ал.5 от НАП.
  Важно е да знаете на какво основание е прекратен Вашия договор. В случай, че Ви прекратяват договора поради закриване на предприятието или част от него, то тогава попадаме в хипотезата на чл. 328, ал.1, т.1 от КТ. Ако в заповедта Ви е записан друг член, като например чл. 325 (прекратяване на договора по взаимно съгласие), бих Ви посъветвал да не се съгласявате с това, а да потърсите правата си пред ГД Инспекция по тръда, тъй като когато договор на служител бъде прекратен на основание чл. 328 за него възниква право на обезщетение на основание чл. 222, ал. 1 от КТ в размер на 1 брутна заплата, както и обезщетение на основание чл. 224, независимо от трудовия стаж, за неизползвания платен годишен отпуск, ако има такъв. Важно е да знаете, че обезщетението по чл. 222 следва да бъде поискано от служителя, работодателят няма да Ви го изплати, докато Вие не си го поискате, като друго важно нещо е, че то се изплаща през месеца, следващ месеца на прекратяване на ТД. В допълнение искам да кажа, че дори и през месеца, следващ прекратяването сте си намерили нова работа Вие все пак имате право на обезщетение, но само за разликата между двете заплати (т.е. ако на старата работа сте получавали 1000лв., а през 1-я месец след прекратяване на договора си намерите нова работа, на която ще получавате 800 лв., то тогава ще имате право на обезщетение в размер на 200лв. Ако заплатата на новото место е по-голяма от 1000лв. обезщетение от стария си работодател няма да получите). Друг важен факт е свързан с това, че когато ТД на служител е прекратен на основание чл. 328, то тогава последният има право на обезщетение от бюрото по труда на база осигурителния си стаж за срок до 12 месеца в размер 60% от среднодневното си възнаграждение, а не както при прекратяването ан договорите по взаимно съгласие, когато се дължи обезщетение за минимален срок в минимален срок (за 2016г. - 4 месеца по 7,20 лв./ден)


  Поздрави,
  Станислав Колев
 • Благодаря Ви за изчерпателния отговор! Казах му,че трябва да ми изплати заплатата,която ми е с месец назад,да ме съкрати и да ми даде обезщетение,каза ми че ще си помисли за обезщетението. Съответно аз му отвърнах,че ще се консултирам с адвоката си и че по закон трябва да ми ги даде тези пари. По късно след това ми се обади и ми каза да си изработя предизвестието,явно ще го пусне със задна дата,аз се съгласих и му казах,че така или иначе ще трябва да ми изплати две заплати. В понеделник ще се срещна с нвговата счетоводителка и се притеснявам да не подпиша нещо,което не трябва. Имам още няколко въпроса към вас:
  1. По време на предизвестието мога ли да излезна в болничен,малко преди да ми изтече предизвестието ще се върна на работа,но се страхувам да не ми направи някоя врътка и съответно да не си получа парите?
  2. Тъй като работя на още една работа на 4-ри часа от там също ли трябва да ме съкратят за да не се водя никъде на работа и за да мога да получа обезщетението си?
  3. След като ми изтече предизвестието ще искам да бъда съкратена за да мога да си ползвам Борсата,по кой чл трябва да пише в заповетта?
  Благодаря Ви!
 • Другото което е в договора ми пише,че имам право на 20 дни годишен отпуск. За 2015 г. аз съм ползвала 10 дни,съответно останалите 10 дни нито съм ги взела нито са ми заплатени,нито ми се натрупват за новата година,но мисля че по документи той "си е вързал гащите".
  За 2016 г. до момента съм ползвала 5 дни отпуск,остават ми още 15,мога ли да иззисквам от него да ми ги заплати или те се прехвърлят към новата работа (евентуално ако намеря такава).?
  Друго нещо което искам да попитам за болничния по време на предизвестието,тъй като бях в шок когато ми заявиха това,че оставам без работа,съм склонна към депресии,мога ли да си взема от личния доктор бочничен заради депресия?
 • Здравейте,

  за какво предизвестие говорим. Когато прекратяват трудовия Ви договор поради закриване на предприятието или на част от него или съкращаване на щата - служителят не дължи предизвестие, тъй като според нормата на чл. 328 от КТ - трудовият му договор се прекратява от страна на работодателят без предизвестие. Именно поради факта, че работодателят прекратява договора, без да предупреди служителя и последният не би могъл да реагира веднага и да си намери рабора - му се дължи обезщетение в размер на 1 брутна заплата.
  За да можете да получите обезщетение от бюрото по труда - трудовият Ви договор следва да бъде прекратен на някое от основанията на чл. 328, както бях напсиал и по-горе. Наличието на втори трудов договор не е пречка за изплащане на обезщетение на основание чл. 222, тъй като:
  1. прекратява се Вашия основен трудов договор (до колкото разбирам - е такъв)
  2. Кодекса на труда не поставя ограничение пред работника или служителя да сключва договори за допълнителен труд. За полагането на допълнителен труд по закон не се иска съгласието, нито дори уведомяването на работодателя по основното трудово правоотношение. Изключение от това правило законът допуска, когато в основния трудов договор работодателят изрично е поставил условие, че за времето, през което работи при него, работникът или служителят няма право да работи допълнително другаде.
  По последния Ви въпрос - щом имате неизползван платен годишен отпуск, то тогава при прекратяване на трудовото правоотношение, работодателят следва да Ви обезщети (
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->