Катина Богоева Катина Богоева Потребител

Запор на банкова сметка при работа по граждански договорЗдравейте!
Имам наложен запор на банковата ми сметка, по която единствено ми се превежда възнаграждение по Граждански договор в размер на 600 лв. Каква сума от тези 600 лева банката има право да удържа и да изпраща на ЧСИ и вярно ли е това, че възнагражденията по Граждански договор са несеквестируеми?Отговори

  • Здравейте, според чл. 446, ал. 1, т. 3 от ГПК може да се удържа само: "ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;" Тоест удръжката, която ще Ви наложат зависи от това, дали имате деца, които издържате.

    Също така трябва да имате в предвид и следното, според тълкователно решение 2/2013 на ВКС "Несеквестируемият минимум е определен абсолютно – в размер на минималната работна заплата и това се отнася както за всяко възнаграждение за труд, така и за пенсията." Минималният размер на работната заплата в момента е 420лв., тоест след като ви наложат запор, той може да бъде ДО този размер.

    Относно възнаграждението по Граждански договор, то е секвистируемо и върху него може да бъде наложено принудително изпълнение.

    Поздрави,
    Цветан.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->