Атанас Димитров Атанас Димитров Потребител

Прекратяване на трудов договор в изпитателен срокЗдравейте,
Назначен съм на изпитателен трудов договор от 6 месеца. Работя вече 5 месеца и 17 дни. Договорът е в полза на работодателя и срок за предизвестие е 30 дни. Планът беше да напусна в последния ден на 6-тия месец, но нямах представа, че въпросния договор не се прекратява след изтичането на 6-тия месец, а автоматично се прави нов за неопределено време.

- Трябва ли да дам предизвестие за прекратяването му при положение, че в седмия месец договора се променя на договор за неопределено време?

- Ако задължително трябда да дам предизвестие за напускане, мога ли това да го направя на 18-тия ден от 6-тия месец и работодателя да ме освободи на 18-тия ден на 7-мия месец?Отговори

  • Здравейте,

    Доколкото разбирам сте назначе на безсрочен трудов договор със срок на изпитване уговорен в полза на работодателе. След като изчете този срок договорът не се прекратява - срокът на изпитване е изтекъл и тогава предизвестието е еднакво и за двете страни. Вие може да прекратите договора с едномесечно предизвестие, независимо дали сте в срок на изпитване или той е изтекъл.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • Благодаря за отговора, много помогна!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->