Нено Виришапков Нено Виришапков Държавен служител

Прекратяване на трудово правоотношениеЛице е назначено на трудов договор със срок на изпитване - 6 месеца в полза на работодателя, но в договора не е записан срока на предизвестие за прекратяване на договора. Лицето заявява, че повече няма да идва на работа във фирмата и си тръгва без да напише предизвестие за прекратяване на договора.

По какъв член да бъде освободено лицето и дължи ли обезщетение на работодателя?Отговори

 • Здравейте,

  Първо трябва да видите в чия полза е уговорен срокът за изпитване, ако не е посочено в трудовия договор, се счита, че е в ползва и на двете страни. В този случай и двете страни могат да прекратят договора без предизвестие. Тогава работникът няма да ви дължи никакво обезщетение.

  Ако срокът е в полза на роботодателя, тогава работникът трябва да заплати брутното си трудово възнаграждение, за срока на предизвестието, което не е спазил.

  Във вашия случай се прилага чл. 326, ал. 2 от КТ - "Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца."

  Накратко, работникът ви дължи брутно трудово възнаграждение за 30 дни, ако в трудовия договор изрично е посочено, че срокът за изпитване е в полза на работодателя.

  Поздрави,
  Цветан
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->