ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ Потребител

Съкращение при договор по заместванеЗдравейте,
От другия месец постъпвам на договор по заместване. След като изтече 6 месечният изпитателен срок, договорът минава ли в моя полза до завръщането на титуляра? Мога ли да бъда съкратен, както до шестия медец или ще ползвам всички права на класическия договор до завръщане на титуляра?Отговори

 • Здравейте,

  в срока за изпитване можете да бъдете съкратен без предизвестие, а след изтичане на този срок основанието за прекратяване на трудовото Ви правоотношение е посочено в чл. 325. ал. 1, т. 5 "Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие:
  5. със завръщане на замествания на работа;"

  Относно периода след изтичане на срока за изпитване и преди завръщана на титуляра, работодателят е длъжен да спази предизвестието посочено в трудовия ВИ договор.
  Грешно е разбирането, че Вие встъпвате в договора на замествания работник, Вие имате сключен между Вас и роботодателя Ви трудов договор. Той е безсрочен, сключен под условие(завръщането на титуляра). В него трябва да бъдат посочени всички реквизити, необходими за сключване на трудов договор (срокът за предизвестие, който Вас ви интересува) и задължително името на титуляра на длъжността.

  Ако във Вашия трудов договор не е посочен срок за предизвесите се прилага разпоредбата на чл. 326, ал. 1 " Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца."

  Поздрави,
  Цветан.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->