Astrik Davtian Astrik Davtian Потребител

Право на обезщетение от трудовата борсаЗдравейте.
Имам от 5 до 10 години трудов стаж. Била сам на борсата само веднъж за 3 месеца с обезщетение, а сега сам в чужбина. Юли месец ще станат 6 месеца.

Ще ми се зачитат ли тези шест месеца като трудов стаж, след като сам работила в чужбина(Германия)? Имам ли право да се запиша в борсата като безработна? Имам ли право на обезщетение? По какъв начин трябва да ми се прекрати договора, за да се запиша на борсата (ако имам право на това)? Какъв дакумент трябва да взема от фирмата, след като бъда освободена (освен дъкумент,че е прекратен договора)? За колко време имам право да се запиша на борсата с моя трудов стаж и да получавам обезщетение? След като сам използвала един път тази услуга, след колко време имам право пак да се запиша и да получавам обезщетение?

Ако докато съм на борсата и получавам обезщетение си намеря работа и прекратя борсата, останалите месеци губя ли ги или мога да ги ползвам след определен срок?Отговори

 • Здравейте,

  Ще ви отговоря на въпросите в поредността в която сте ги задали:
  Регламент № 883/2004 е документът който отговаря за координация на системите за социална сигурност. Формулярът U1 е формулярът с който доказвате осигурителния си статут и периодите от работа в друга държава членка от ЕС или европейското икономическо сътрудничество. Ако нямате издаден образец U1 за целите за получаване на обезщетение за безработица следва да уведомите НОИ и те да изискат по служебен потвърждение от Компетентната служба в Германия за осигурителният ви доход. Имате право да се запишете на трудовата борса в България. Ще имате право и на обезщетение. Размерът на обезщетението зависи дали сте освободена по ваша инициатива или по желание на работодателя. В случай, че не сте ползвала в последните 3 календарни години обезщетение от Бюрото по труда и сте освободена по желание на работодателя ще получавате 60% от осигурителният ви доход изчислен на база последните 24 месеца в осигуряване. При наличие на осигурителен стаж за период 5-10 години времето на обезщетение ще е за 8 месеца. Между 10-15 години осиг.стаж периода ще е 9 месеца.
  Ако сте ползвали тази услуга в рамките на последните три календарни години ще имате право отново да получавате, но минималния размер на обезщетението за срок от 4 месеца.
  Ако получавате обезщетение и започнете работа, която бъде преустановена за срок по-малко от 9 месеца, тогава се възстановява паричното ви обезщетение в случай, че сте успели отново да се запишете в Бюрото по труда в 7 дневен срок от прекратяване на трудовата дейност. Обезщетението ще е в размер остатъка към датата на първоначалното прекратяване.

  Нормативна база /КСО - чл.54 а-чл.54д, Регламент № 883/2004 е документът който отговаря за координация на системите за социална сигурност/

  Поздрави,
  Адриана Ноева
 • Здравейте , четох различни мнения и за това реших да задам въпроса си тук,за което се извинявам.Почнах работа в ресторант като барман на 16ти декември(основание чл.70 ал.1 кт и във връзка с чл.67 ал 1 т1 кт беше сключен договор).Първо искам да попитам мога ли на 1 април да подам документ предизвестие,че искам да напускам(леля ми има ресторант в Несебър и искам да почна при нея за сезона)и на 1-ви май примерно да почна работа,т.е месец след предизвестието.Втория ми въпрос е : октомври месец ,когато свърши сезона и вече имам 10 месеца работни мога ли да отида на борсата(не съм бил от 2008-а,като тогава дори бях само 1 месец,понеже трябвало подпис всеки месец,което не ми го казаха или не съм чул,понеже имам проблем със слухът)и има ли изисквания по прекратяване на договора зада мина на борсата,дали по взаимно или както си е нормално прекратяване ,понеже обекта е сезонен и фирмата ще затвори.Благодаря предварително.
 • Здравейте г-жо Ноева,
  относно точката да не се е взимало обезщетение от Бюрото по Труда впоследните три години: става въпрос за България или за Бюрото по Труда в Германия.

  Благодаря
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->