Роси Димитровая Роси Димитровая Потребител

Напускане на нова работаЗдравейте,
На 01.06.16 започнах нова работа, но искам от септември да напусна и да започна на друго място. В договора ми пише, че дължа 3 месеца предизвестие. Изпитателният срок ми е 6 месеца. Какви са начините да ме освободят?Отговори

  • Здравейте,

    много важно е да видите в чия полза е срокът за изпитване. Ако е в полза и на двете страни, всяка от тях може да го прекрати трудовия договор без да дължи предизвестие. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни. Ако е така, нямате никакъв проблем да прекратите договора на 01.09.2016г. и да постъпите на новата си работа.

    Но ако срокът за изпитване е в полза на работодателя, нещата стоят по друг начин. Вие сте длъжен да спазите срока за предизвестие, ако ли не дължите обезщетение. Можете да подадете молба за напускане на 06.06.2016г., договорът да бъде прекратен на 06.09.2016г. Но при тази ситуация работодателят Ви може да ви съкрати незабавно, на основание изпитателния срок. Много зависи от характера на работата и дали работодателят има нужда от временна работна ръка и ще сте му необходим, само за тези три месеца без да търси дългосрочна преспектива във Вас.
    Друг вариант е, договорът да бъде прекратен началото на септември по взаимно съгласие, но не можете да сте сигурен, че работодателят ще се съгласи.

    Погледнете в чия полза е срокът за изпитване и посочете характера на работа, за да можем да Ви дадем по - конкретен отговор.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->