Силвия Елореева Силвия Елореева счетоводител

Отказ на работодател да пенсионира служител



Здравейте,
Края на миналата година навърших необходимата възраст за пенсиониране, имах и трудов стаж и подадох заявление и едномесечно предизвестие до работодателя да ме пенсионира. Няколко месеца по-рано предупредих, че ще се пенсионирам и трябва да ми търсят заместник. Работодателят обаче не иска да ме освободи и вече 7-ми месец не ми изплаща необходимите обезщетения при пенсиониране (държавен служител съм) и неизползваната платена година отпуска. Доколкото разбрах ме водят неплатен отпуск при положение, че аз не съм подавала молба за неплатен отпуск.

Какво да направя и как да постъпя?



Отговори

 • Здравейте. Как е възможно да чакате близо 6 месеца ! Нямам думи.
  Сигурна ли сте, че молбата Ви е входирана в държавната структура с входящ номер и е произвела нужния ефект на Ваше волеизявление ?!
  Какво правите:
  1. Подавате жалба в Инспекцията по труда по място. Тя има право да контролира осъществявавенето на служебните правоотношения -вариант 1
  2.Подавате искова молба в съда за прекратяване на служебното правоотношение и изплащане на дължимите възнаграждения и обезщетения - вариант 2.
  3. Подавате документите си за пенсиониране, след като изискате от Работодателя си УП. Както знаете, пенсионирането става и без да бъде прекратено правоотношението с лицето. Знаете ли ?!
  Да сте в неплатен отпуск е Ваше решение, не на работодателя.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->