мария георгиева мария георгиева Потребител

Обезщетение за неизползван отпуск по майчинствоБях по майчинство, но го прекъснах на година и девет месеца, тъй като започнах работа. Не започнах на старото ми работно място, а на ново. Разбрах, че ми се полага изплащане на неползван отпуск за този период който е 35 дни. Започнах да ходя до старата работа, да искам да ми ги изплатят, но все ми отказват и ме въртят.

Какво мога да направя от тук нататък за да си го получа по някакъв начин? Какво бихте ме посъветвали да правя?Отговори

  • Здравейте !

    Имате право на платен отпуск за времето докато сте били в трудово-правни отношения със старата ви фирма. За вас това са 35 дни, които ви се полагат, но не сте ползвали. При прекратяване на трудовия договор работодателят е длъжен да изплати обезщетение на работника за неизползван платен годишен отпуск. В заповедта за прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да запише какви обезщетения се полагат на работника и тяхното парично изражение

    Ако не получите полагащото ви се обезщетение за неизползван платен годишен отпуск можете да се обърнете към Инспекцията по труда. Това е институцията, в която компетенция е разрешаването на такъв проблем.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->