Margarita Guleva Margarita Guleva med.sestra

Право на ползване на годишен отпуск при липса на заместникЗдравейте!
Работя като медицинска сестра от 5г. в кабинет в целодневна детска градина и съм единственото медицинско лице. Обслужвам 4 групи през учебно време (около 100 деца) и от 40 до 20 деца през летния период юли-август. Наи-удачно е да ползвам по-голямата част от платения си отпуск (15-20 дни) през лятото. Нямам колежка, която да ме замества и детското заведение остава без медицинско лице в периода, когато ползвам отпуск или болничен. Предишният ми работодател (кметът на общината) не е изисквал от мен да посочвам заместник, през време на моето отсъствие.

От тази година новият ми работодател (пак кметът на общината) изисква от мен да посочвам заместник за периода на отпуска, в противен случай нямя да ми бъде разрешен такъв.

1. В моите правомощия и задължения ли е да определям кой ще ме замества?

2. След като съм единствено мед.лице в детското заведение как стои законово въпроса относно назначаване на заместник през периода на отпуската, след като такъв не се осигурява когато ползвам болнични и детското заведение и в двата случая остава без мед.сестра.

3. Има ли право работодателят да ми откаже правото на платен отпуск в случая?Отговори

 • Здравейте Г-жо Гулева,

  1. Относно първия въпрос имате право по ваш избор да посочите кой да ви замества при използване на платения годишен отпуск и след това работодателят да потвърди избора.

  2. Относно втория въпрос, смятам че трябва да зададете въпроса към работодателя си. Той трябва да осигури лице, което може да изпълнява задълженията ви, докато сте в отпуск.

  3.Съгласно КТ всеки работник има право на платен годишен отпуск. Размерът на платения годишен отпуск е не по-малко от 20 работни дни годишно. Придобиването на право за ползването му е регламентирано в от Наредба за работното време, почивките и отпуските. Ползването на платен годишен отпуск се извършва с разрешението на работодателя. Той е длъжен да ви осигури използването му през календарната година, тъй като това е ваше право съгласно КТ.

  За справка: чл. 155, ал.1 от КТ; чл. 22 НРВПО

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->