Ангел Петков Ангел Петков машинен инженер

Запор на банкова сметка



Здравейте!
Притежавам фирма, регистрирана като ЕТ. При подаване на данъчните декларации счетоводителят ми е начислява всеки месец заплата от 420 лв., без реално да съм печелил тези пари, но в резултат се оказах длъжник на НАП с около 6000 лв. В момента фирмата е със спряна дейност. Имам наложен запор върху банковите ми сметки.

През 2014 г. преживях тежък инфаркт и се наложи да получавам болнични, впоследствие обезщетение за безработен и социални помощи съгласно решение на ТЕЛК. Банката (ОББ) вдигаха запора и ми даваха средствата.

От тази година съм приет като редовен докторант в Софийския университет. Като такъв ми се полага стипендия в размер на 450 лв. Университетът държи да открия сметка в ПИБ, съгласно т.25 от Правилата за отпускане на стипендии. При това положение желая да запитам следното:

1. Как откриването на нова сметка в друга банка ще се отрази върху запора?
2. Имам ли право да получа пълния размер на стипендията, или подлежи на някаква удръжка?
3. Възможно ли е да дам в университета банкова сметка на съпругата ми?

Какво бихте ме посъветвали да направя в тази ситуация?



Отговори

  • Здравейте,

    съгласно чл. 446, ал. 4 от ГПК изречение второ, върху стипендии се допуска принудително изпълнение само за задължения за издръжка. Задължението Ви към НАП не спада към тази графа. НО въпреки това, моят личен съвет е, ако не представлява проблем за университета, дайте сметката на съпругата си.

    Поздрави,
    Цветан.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->