Галина Благоева Галина Благоева Китов Център учител

Пенсиониране на учителДобър ден,
Учителка съм, на 58 години и 1 месец, с 36 годишен педагогически стаж. 6 години работа в Русия и 30 години при един и същ работодател в СОУ като учителка по френски език. Остават ми до пенсия 3 години. В последните 4-5 години работя на 8-часов работен ден, но с отбив от заплатата /при годишен норматив 648 часа отбив от 70 до 110 часа/.

Ако се преместя на работа на пълен норматив в съседния град в езиковата гимназия като учител по френски език, ще изгубя ли обезщетение при пенсиониране и ако продължавам да работя в същото училище с отбив от заплатата, дали ще се отрази значително върху пенсията ми?Отговори

 • Здравейте г-жо Благоева,
  правото на обезщетение по чл. 222 от КТ, съответно в размер на 10 брутни работни заплати за учители, съгласно чл. 219, ал. 6 от ЗПУО ще имате, ако последните 10 години трудов стаж сте придобили при един работодател. Ако продължите да работите при работодателя, където сте назначена на 8 часов работен ден до пенсионирането си ще може да се възползвате от това право, независимо, че там работите при непълен норматив.
  Ако се преместите в езиковата гимназия и прекратите настоящия договор, ще загубите това право.
  Трябва или да останете на настоящата си работа или да работите на двете паралелно, за да може да получите това обезщетение от 10 брутни работни заплати.

  Поздрави и успех!
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->