Гюлджанай Реджебова Гюлджанай Реджебова Счетоводител

Онлайн продажби в чужбина и ДДСЗдравейте!

Благодаря Ви, че помагате на такива прохождащи счетоводители, като мен! Имам нужда, отново, от Вашето професионално мнение!

Занимавам се с онлайн продажби в Амазон и Ибей. Продавам за САЩ и Канада. Фирмата ми е на 2 месеца и не е регистрирана по ДДС, защото бях чела, че когато няма да продавам за ЕС регистрацията не е задължителна и мога да чакам когато направя необходимия оборот за 12 месеца назад. От няколко дена търся някой закон или наредба да го прочета, но не мога да намеря нищо конкретно.

Правилно ли е това, че мога засега още да не се регистрирам по ДДС?

И още един въпрос. Когато осчетоводявам данъчна фактура, в с/ките 302, 304 602 слагам сумите с ДДС-тата, защото смятам, че след като няма да ползвам данъчен кредит, няма защо да трупам суми в 4531! Правилно ли е и това?

Благодаря ви, предварително!
Поздрави!Отговори

 • Здравейте,

  отговор на Вашия въпрос се крие в чл. 97а, ал. 2 от ЗДДС - в който се казва, че на регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка. САЩ и Канада не са държави- членки на ЕС.
  По втория Ви въпрос - фирма, която не е регистрирана по ЗДДС - няма право да приспада данъчен кредит, което означава, че със стойността на начисленото ДДС следва да увеличавате стойността на придобиваната вещ, или иначе казано ДДС-то се отнася по Дебита на сметките от група 30,60 и т.н., а не се открива разчет по дебита на сметка 4531.

  Поздрави,
  Станислав Колев
 • Здравейте!
  Благодаря ви, много за бързия отговор!

  Аз също четох този член. Не намерих нищо конкретно за третите страни. Значи работя правилно. Имах нужда някой да ми го потвърди.

  Благодаря още веднъж, че помагате на прохождащи счетоводители като мен!

  Приятна вечер!
  Г. Реджебова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->