Емилия Джамбазова Емилия Джамбазова учител

Изплащане на 10 заплати при пенсиониране на учителНа 30.09.2016 ще подам молба до директора за ранно пенсиониране на учител поради влошено здравословно състояние. Родена съм през март 1958 и отговарям на условията. На 3 октомври трябва да вляза в болница и на 1 ноември ще ми пуснат заповед за освобождаване.

Моля да ми отговорите на каква база ще ми бъдат изплатени 10-те заплати - на база на брутна заплата от октомври или от септември?

Предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте г-жо Джамбазова,

  Чл. 228, ал. 1 КТ посочва, че брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение.
  Когато работникът или служителят не е отработил пълен работен месец, брутното трудово възнаграждение по чл. 228 КТ се определя, като полученото среднодневно брутно трудово възнаграждение се умножи по броя на работните дни за същия месец (чл. 19, ал. 1 НСОРЗ).
  Ако до 03 октомври имате отработени дни от месец октомври тези дни ще са база за определяне на обезщетението, което ще получите през ноември. Ако през октомври нямате дни, през които сте работили, съответно нямате брутно трудово възнаграждение за октомври, то ще се приложи за база възнаграждението от септември. Полученото обезщетение за временна неработоспособност за октомври не е част от брутното трудово възнаграждение, съответно не участва при определяне на обезщетението по чл. 222 от КТ.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->