Пийт Зилк Пийт Зилк Потребител

ДДС при продажба на МПС от физическо лице, регистрирано по ДДСДобър ден,

Лице регистрирано по ДДС като ЕТ продава МПС, което не е актив на ЕТ. Налага ли се начисляване на ДДС за продажбата на автомобила, тъй като НАП не прави разлика на регистрация по ДДС между ЕТ и ФЛ?Отговори

 • Здравейте,

  според мен тъй като МПС-то не е собственост на ЕТ регистрираното по смисъла на ЗДДС, а на физическо лице което от свое страна не е регистрирано по смисъла на ЗДДС не би следвало да се дължи ДДС за сделката. Съгласно ЗДДС данъчно задължено лице е:
  " чл. 3 (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
  (2) Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него."
  Във вашия случай Вие като физическо лице не сте данъчно задължено лице и не извършвате независима икономическа дейност, а инцидентна възмездна доставка на употребяван автомобил и не би следвало да начислявате ДДС.

  Поздрави
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->