iliana ignatova iliana ignatova Потребител

Счетоводна грешкаЗдравейте,
Открих че предходната година съм пропуснала да осчетоводя една банкова такса в размер на 1 лев по депозитна сметка. Какво трябва да направя за да си равня салдата?Отговори

 • Здравейте,
  без да ви засегна, но с този въпрос искрено ме усмихнахте в петък - вечерта :)
  Съгласно националните стандарти "фундаментална грешка" е грешка, която е от такова значение, че финансовият отчет за един или повече предходни периоди вече не може да се счита за достоверен към датата на публикуването му.
  Международните стандарти разглеждат счетоводните грешки и представят възможностите за тяхното коригиране, когато са съществени. Съществена е грешка, когато финансовите отчети, в следствие на тази грешка не дават вярна и точна информация.
  Във Вашият случай, определено неотразения разход от 1 лв. не е съществен. Аз бих Ви препоръчала да го осчетоводите в текущата година, за да Ви се изравни салдото по депозитната сметка. За данъчни цели, може да преобразувате резултата с този 1 лв. разход, който не се отнася за текущия данъчен период.
  За данъчни цели трябва да уведомите НАП за неосчетоводения разход, след което те да ви дадат указания в едномесечен срок за отстраняване на установената грешка. Предполагам, че НАП също няма да има особен интерес от тази несъществена грешка и преобразуването в ГДД за текущата година с този 1лв ( непризнаване на разхода за текущата година) ще бъде достатъчна компенсация.

  Поздрави за прецизността, с която работите!
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->