Yann Lilanov Yann Lilanov Потребител

Осигуровки на управител без трудова дейностЗдравейте,
С един приятел имаме идея за Start Up и бихме желали да отворим ООД, но това, което ни притеснява е, че трябва да си внасяме осигуровки през периода, в който сме регистрирани като управители. А ако не упражняваме трудовата си дейност в новата фирма?

Ние сме и двамата на трудови договори към други фирми и си получаваме отделна заплата, плащат ни се осигуровки от работодателя и т.н. За мен не би било логично да плащаме осигуровки за период, в който не упражняваме трудова дейност в новата фирма и нямаме приход от нея.

Дали за новата фирма ще е нужно да плащаме осигуровки, ако я открием сега, при положение, че тя няма де е все още активна, а в процес на развитие на техническата част от проекта? Какво бихте ни посъветвали?Отговори

 • Здравейте,

  ако осигуровките по трудовия Ви договор се плащат върху сума, надхвърляща максималния осигурителен доход (2600 лв. на месец),не се осигурявате като управител.

  Ако осигуровките, които които се плащат върху сума по - малка от 2600 лв., управителят трябва да се осигурява върху сумата, която получава, но сборният осигурителен доход не може да надхвърля максималния.

  Ако управителят не получава възнаграждение, той се осигурява като самоосигуряващо се лице. В този случай се подава декларация до НАП в 7-дневен срок от започване дейността на фирмата.

  Тоест започвате да се осигурявате, когато фирмата започне дейността си.

  Поздрави,
  Цветан.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->