Rumyana Gospodinova Rumyana Gospodinova Ms AN медицински секретар

Запорирана дебитна картаЗдравейте,
Получих писмо от ЧСИ и то на работното си място, че имам да дължа 1899 лв за един мобилен апарат. Получавам 1000 лева заплата, но принципно договора ми е на минимална работна заплата. Заплатата си получавам по дебитна карта на 25-то число от месеца. Първият месец ми удържаха към 120 лева. На следващия месец си писах аванс от 500 лева на 5 число и като отидох да си го изтегля прочетох, че карата ми е на минус 1398 лева.

След като един път са започнали да ми удържат от заплатата, защо са ми блокирали дебитната карта? Имат ли това право? Какво мога да направя, за да освободя тези пари?

Имам и друг вариант, ще започна да си получавам заплатата на ръка евентуално и работодателят ми ще привежда определената сума на ЧСИ. Мога и да си направя друга дебитна карта, но се опасявам, че ще разберат и ще запорират и нея.

Посъветвайте ме какво да направя.Отговори

  • Здравейте!

    ЧСИ има право да наложи запор както на банковата сметка така и на трудовото възнаграждение до секвестируемия размер определен в чл.446 от ГПК. До вдигане на запора на банковата сметка, картата обичайно не може да бъде използвана, но постъпилата сума на трудовото възнаграждение от работодателя се явява несеквестируема съгласно закона и може да бъде получена в банката на каса. За тази цел е необходимо да пуснете молба до ЧСИ, като приложите като доказателство извлечение от банковата сметка, в което е видно, че сте получили превод на трудово възнаграждение.

    Поздрави,
    Петя Иванова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

ЗЗЛД

-->