Ана Кръстина Ана Кръстина учител

Неплатен отпуск и обезщетение при ранно пенсиониранеЗдравейте,
През 2017г. мога да ползвам правото си на ранно пенсиониране, но от 2 години съм в неплатен отпуск. Кога трябва да се върна на работа по основния си ТД, преди да подам заявление за пенсиониране?

Какво обезщетение по чл.222 ще получа и дали наличието на втори ТД за допълнителен труд ще е пречка? Продължителният неплатен отпуск ще се отрази ли неблагоприятно върху размера на пенсията ми?Отговори

 • Здравейте г-жо Кръстина,
  ако са на лице условията за ранно пенсиониране по чл. 69в от КСО, можете да подадете Заявление за отпускане на пенсия и не е необходимо да се връщате на работа по основния си трудов договор, за да се възползвате от това право. Правото на ранно пенсиониране не е обвързано с това да сте в неплатен отпуск или извършвате трудовата си дейност.

  Обезщетение по чл. 222, ал.3 от КТ ще може да получите при прекратяване на трудовото си правоотношение. Наличието на втори трудов договор не е пречка за изплащане на това обезщетение, това е задължение на работодателя към неговия работник или служител и не е обвързано дали той е зает по втори трудов договор.

  За времето на продължителния неплатен отпуск, който сте ползвали няма да имате осигурителен доход от това правоотношение, който осигурителен доход е от значение при изчисляване на пенсията. Така да се каже, липсата на възнаграждение, върху което са внасяни осигурителни вноски за тези 2 години ще намали Вашата бъдеща пенсия, освен ако по второто трудово правоотношение не сте били осигурявана на значително по-висок осигурителен доход.
  От друга страна продължителния неплатен отпуск за тези 2 години Ви лишава от трудов и осигурителен стаж по това правоотношение. За целите на пенсионирането на учителите и по-точно за ранното пенсиониране едно от условията е учителски стаж, а Вие през тези 2 години не сте имали такъв. За трудов стаж по време на неплатен отпуск се зачитат само 30 работни дни за една календарна година, освен ако не е предвидено нещо различно в друг закон или акт на Министерски съвет. Така, че трябва да проверите дали наистина имате необходимият учителски стаж за ранно пенсиониране по чл. 69в от КСО.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->