Loliya Voynova Loliya Voynova Експерт Бизнес Развитие

Молба/Предизвестие за напусканеЗдравейте,Имам въпрос, свързан с давността на молба/предизвестие за напускане.

Изпратих молбата си за напускане по чл.325, т.1 от КТ на работодателя ми м.Юни, 2016г, като съм посочила за дата на освобождаване от заеманата от мен длъжност да бъде считана след изтичане на законовия срок на предизвестието от 30 дни.

От м. Май, 2016г. съм командирована в чужбина и по времето, когато изпратих молбата си за напускане все още бях в чужбина. Имах отговор от работодателя ми, че молбата ми не се приема. в предвид стеклите се обстоятелства, към днешна дата (24.08.2016г.) все още съм командирована и очаквам да се прибера в България следващата седмица (02.09.2016г).

Въпросът ми е дали трябва отново да подам молба за напускане при връщането ми в България и да чакам да измине срокът от 30 дни от датата на подаване на молбата ми?

Също така, има ли право работодателят ми да не приеме молбата ми за напускане, имайки в предвид, че спазвам срокът на предизвестие за освобождаване от длъжността?


Отговори

  • Здравейте,

    когато молбата за напускане е по взаимно съгласие, тогава работодателят може да не се съгласи. НО във Вашия случай, договорът Ви се счита за прекратен в момента, в който предизвестието изтече. Срокът на предизвестието започва да тече от следващия ден на получаването му. При прекратяването на това основание , работодателят няма никакво право да изразява мнение , съгласие и т.н. Вие не го питате, а му съобщавате, че прекратявате трудовия си договор.

    Нещо важно, на което трябва да обърнете внимание е, че трябва да докажете, при евентуален спор, че сте предизвестил работодателя си за прекратяване на трудовия договор. Трябва да имате входящ номер, да го връчите на работодателя пред свидетели или чрез нотариална покана.

    Поздрави,
    Цветан.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->