Виолета Карпачева Виолета Карпачева Потребител

Данъчно Облекчение за Намалена ТрудоспособностЗдравейте,


Имам запитване относно Данъчно Облекчение за Намалена Трудоспособност. От дата 5.11.2010 имам експертно решение с No2430 от зас.No 180, с което удостоверявам намалена трудоспособност 50% пожизнен. Имам ли право да ползвам Данъчно Облекчение от месечните си доходи (заплата), придобити чрез постоянни трудови взаимоотночения? Ако имам право, то моля да ми разясните какви са те точно (месечни или годишни) и трябва ли да се виждат във фиша, който получавам ежемесечно за заплатата си?


И още един въпрос - От кога мога да се възползвам от облекченията (ако има такива)?


Благодаря за съдействието!Отговори

 • Здравейте,
  Съгласно Закона за Данък върху Доходите на Физически Лица имате право на данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност. Лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност имат право да намалят годишната си данъчна основа със 7920лв., включително за годината на настъпване на неработоспособността и за годината на изтичане на валидност на решението. Данъчното облекчение може да се ползва месечно, като от месечната данъчна основа се приспада 660лв., ако предоставите на работодателя си Експертното решение, което удостоверява намалената трудоспособност. Фишът за заплатата не е законово регламентиран документ, който задължително трябва да получавате, затова не може категорично да се каже, че трябва да го виждате някъде, но все пак в общоприетия и използван вариант на фиша, би трябвало да виждате сумата, която е приспадната от данъчната основа за определяне на данъка върху доходите от трудово правоотношение.
  Ако работодателя не е получил такова решение през годината, може да му го предоставите в срок от 30 ноември до 31 декември, за да може той в срок до 31 януари да преизчисли годишната данъчна основа и да ползва данъчното облекчение в целият му размер 7920лв.
  Облекчението може да не е ползвано в целият му размер 7920лв., това може да видите при получаване на Служебна бележка за получените доходи през годината, внесени задължителни осигурителни вноски, годишна данъчна основа и дължим данък. В тази бележка ще видите каква сума е приспадната от годишната Ви данъчна основа и останалата част до 7920лв., бихте могли да я ползвате чрез подаване на годишна данъчна декларация.
  Независимо, че Експертното решение влиза в сила от месец Ноември 2010г., имате право да ползвате облекчението за 2010г. в пълният му размер 7920лв. (Разяснение Изх. № 92-00-8 ОТ 10.11.2010г. на НАП Относно: Ползване на данъчно облекчение по реда на чл.18 от ЗДДФЛ).

  Поздрави
  Доника Маринова
 • Здравейте,

  какво е необходимо, за да получа разликата на данъчното облекчение към днешна дата?
  Какви документи и къде трябва да се представят?

  Благодаря Ви предварително
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->