ЖЕНЯ СТАНЧЕВА ЖЕНЯ СТАНЧЕВА Потребител

Налични СМЗ на фирма, прекратила дейностЗдравейте,

Фирма, регистрирана по ЗДДС не осъществява дейност от 6 години има остатъци от стоки в размер на 12 000 лв.

Кой е най-правилният начин за отписване на стоките - обезценка и продажба на ниска стойност или бракуване? Трябва ли да се начислява ДДС при бракуването? Какво отражение ще намери в ГДД?

Благодаря предварително и ... УСПЕШЕН ДЕН!Отговори

 • Здравейте, г-жо Станчева,
  ако стоките не са налични, то следва да ги отпишете като липса, а ако са повредени или с изтекъл срок на годност - да ги бракувате.
  Ако установите липса на материални запаси, които са придобити преди повече от 6 години, то този разход няма да е данъчно признат за данъчни цели, но поради изтичане на повече от 5 години от придобиването им, т.е. ползването на данъчен кредит, няма да се наложи да се извърши корекция на ползвания данъчен кредит. Като резултат ще имате данъчно непризнат разход за 12 000лв. и ще трябва да посочите сумата в увеличение в ГДД при формиране на данъчния резултат.
  Ако стоките са с изтекъл срок на годност, следва да бъдат бракувани и в този случай няма да се налага корекция на ползван данъчен кредит. В този случай ще имате данъчно признат разход за 12 000лв. и няма да се налага корекция в ГДД.
  Всяка една от тези причини за отписване на материални запаси трябва да бъде документално обоснована, а не само отразени счетоводни записи.
  Дружеството няма ограничение при определяне на продажната цена на материалните запаси, т.е. може да е много по-ниска от себестойността, разбира се отново да може да се докаже, че това е пазарната цена в момента на сделката.

  Поздрави,
  Доника Маринова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->