Павлина Колева Павлина Колева Потребител

Счетоводно отчитане на актив, предназначен за подаръкЗдравейте,
Дружество ще разиграе коледна томбола, в която ще подари на свой клиент таблет. Въпросният подарък все още не е закупен и нямам яснота дали данъчната му основа ще е под или над 700 лв. Какви трябва да бъдат счетоводните записвания при закупуването на таблета и след неговото подаряване?Отговори

 • Здравейте,

  В така изложената хипотеза следва Таблетът да бъде заведен, като стока без значение от неговата стойност ( т.е. той няма отношение в икономическата дейност на предприятието и не следва да бъде отчитан като актив, дори да превишава стойността от 700лв.), а след определянето на печелишият участник следва да бъде отписан на разход.
  Обръщам внимание също на третирането на стопанската опереция по ЗДДС, ако бъде упражнено право на Данъчен кредит по закона при покупката, следва след спечелването на наградата да бъде коригиран размерът на ползваният данъчен кредит в пълен размер, чрез протокол.
  Пример:
  При покупката
  Дт 304- 700лв.
  Дт 4531-140лв.
  Кт 401- 840лв.
  При предоставянето на наградата:
  Дт609 – 840лв.
  Кт 304- 700лв.
  Кт. 4532- 140лв.
  Важно, е че предметните награди над 30лв. се считат за облагаем доход на ФЛ и за платците на този доход възниква задължение да издадат служебна бележка, с която лицата да декларират и съответно платят данък за тези печалби. (чл. 35/ чл. 44а/ чл. 67 от ЗДДФЛ)

  Моля имайте предвид, че това е лично становище и няма обвързващ характер!
  Поздрави,
  Тодор Тодоров
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->