Задай въпрос тук
  Потребител

Осигуровки за Управител на ООД, който не извършва трудова дейност в дружеството.Здравейте, моля да получа компетентен отговор от експерт от НАП по следния въпрос:

Дължи ли осигуровки Управител на ООД, който не извършва трудова дейност в дружеството?

Той е вписан като Управител заедно и по отделно с дугия съдружник-Управител, но не подписва фактури, договори и не извършва трудова дейност в търговското дружество. Живее и работи в друга държава в ЕО на трудов договор, където се осигурява в съответствие със законодателството.Отговори

 • Здравейте,
  Изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества, независимо от вида на самото търговско дружество или на неговия собственик, следва задължително да се осигуряват за всички осигурени социални рискове, съгласно чл. 4, ал. 1, т. 7 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/.
  Съгласно чл. 10 от Кодекса за социално осигуряване, осигуряването възниква от деня, в който лицата започват да упражняват трудова дейност по чл. 4 и продължава до прекратяването й.
  Упражняване на трудова дейност е всяко действие, имащо отношение към функционирането на дружеството и извършвано от името на дружеството-сключване на всякакъв вид договори /не само трудови/, подписване на финансови документи, издаване на разпореждания по организацията на работата и т. н.
  Видно от цитираните разпоредби, в случай, че управителят не е упражнявал трудова дейност, за която да му е начислявано или изплащано възнаграждение и лицето се осигурява в друго дружество на друго основание, осигурителни вноски не се дължат.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Соня Чобанова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->