Деси Михайлова Деси Михайлова Потребител

Ползване на здравни услуги при бременност от здравно неосигурено лицеЗдравейте,
Дълги години съм била в чужбина/ЕС/ и не съм се осигурявала здравно в България. Предприела съм действия за погасяването на задълженията си. Имам установена бременност. Мога ли да ползвам услуги чрез Здравната каса преди да са ми закрити задълженията?Отговори

 • Здравейте, г-жо Михайлова,
  съгласно Закон за здравното осигуряване, задължително осигурените лица имат право на определени здравноосигурителни права. Предвид, че сте била в чужбина , не е следвало да се осигурявате в България и не са внасяне здравноосигурителни вноски, съвсем естествено е да нямате здравно осигурителни права.
  Съгласно Чл. 40а от ЗЗО Българските граждани, които са длъжни да осигуряват себе си и пребивават в чужбина повече от 183 дни през една календарна година, могат да не заплащат здравноосигурителни вноски до края на съответната календарна година, смятано от датата на напускане на страната, и за всяка следваща календарна година след подадено заявление до НАП.
  Здравноосигурителните права могат да се възстановят след завръщането на тези лица в страната след изтичане на 6 последователни месеца, през които лицето е осигурявано по реда на чл. 40 от ЗЗО.
  Извън тези, ако лицето не е осигурявано здравно в продължение на 6 месеца и има желание след завръщането в страната да си възстанови здравноосигурителните права, то може да го направи след еднократно заплащане на сума в размер на 12 здравноосигурителни вноски, определени по реда на чл. 29, ал.3 върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на ДОО към момента на внасянето на вноските.


  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗЗО

-->