Миглена Фотева-Маринова Миглена Фотева-Маринова Потребител

Осигуряване на собственик на ЕООД и съдружник в СДФизическо лице, което е съдружник в СД се самоосигурява в него на 460 лв. От февруари тази година създава две ЕООД-та. Трябва ли да се осигурява в двете ЕООД-та - чрез личен труд, ДУК, самоосигуряване?

Ако реши да не се осигурява в ЕООД-тата ще има ли право да разписва документи.Отговори

  • Здравейте,

    От фактическата обстановка става ясно, че лицето е управител на Търговско дружество като учредява нови две, на които също ще е управител. В първото се самоосигуряв. Съгласно Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина и морските лица самоосигуряващите се лица, които извършват дейност на различни основания, внасят авансовите си вноски на едно от основанията по избор. Това означава, че лицето може да сключи договори за възлагане на управление с двете нови ЕООД-та, за които да не получава възнаграждение, да бъде вписано в Търговкия регистър като техен управител и няма да е необходимо да внася допълнитени осигуровки.
    От дата на вписването му в Търговския регистър лицето ще има право да организира и ръководи дейността на дружествата и да ги представлява пред трети лица.

    Поздрави,
    Васил Пантев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->