Задай въпрос тук
Мариан Георгиев Мариан Георгиев Потребител

Самоосигуряващо се лице в ЕООД с получен хонорар за услугаЗдравейте,Самоосигуряващо се лице в ЕООД получава хонорар за услуга, извършвана през годината. Период на услугата - м.01-12. Хонорарът е изплатен м.12 същата година. Въпросите са следните:

1. Противоречи ли на някой нормативен акт получаването на хонорар от лице, което не е свободна професия, а се самоосигурява през ЕООД? Или с други думи - лицето задължено ли е да получава доходите си през фирмата, в която се самоосигурява, при положение, че тя е ЕООД (т.е. няма друг съдружник) и самите хонорари са по дейности, за които лицето се самоосигурява в ЕООД-то?

2. При попълването на ГДД по чл.50 на лицето има ли нормативна пречка да бъдат приспаднати авансово внесените осигуровки върху избрания осигурителен доход през годината, които вноски са направени за негова сметка през фирмата?

3. Трябва ли лицето да се регистрира като извършващо "свободна професия" за извършване на услуги през годината по гражданския договор?Като допълнителна информация - лицето има и трудов договор с фирма, несвързана с фирмата-възложител на работата по гражданския договор и (разбира се) с ЕООД-то, в което се осигурява. Не е на максимален осигурителен доход.Благодаря Ви предварително!Поздрави!


Отговори

Свързани документи с КСО

-->