Зарина Йорданова Зарина Йорданова Потребител

Вноска от съдружник в ДЗЗДЗдравейте!

Две дружества са създали ДЗЗД с цел изпълнение на конкретна обществена поръчка. В договора няма споменати конкретни дялове при изпълнението на общата цел. Не е споменат размер на капитал. Единия съдружник захранва с пари ДЗЗД-то.

Как е правилно да се осчетоводи тази сума в ДЗЗД-то, съответно в дружеството съдружник, което предоставя сумата? Това вътрешен разчет ли е, инвестиция ли е или друго?

Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  За да осчетоводите тази сума първо трябва да определите вида на осъществената сделка или целта на предоставянето на тези средства. След като не представляват част от капитал, не може да ги отразите там. Доколкото разбирам нямаме извършени услуги или конкретни продажби, така че това не представлява и платена сума по фактура или договорни отношения. Ако преведената сума представлява финансова помощ, то може да го отразите като предоставен/получен заем.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • Благодаря за отговора! Да, сумата наистина има характер на финансова помощ, за да се закупят материали за строителен обект, но след като дойде прихода от строителната дейност в ДЗЗД, ще бъдат върнати на съдружника. Периода на връщане е под една година. Няма уговорена лихва. Мисля да използвам разчетна сметка - правилно ли е други кредитори?
 • Здравейте,

  Точно коя сметка ще използвате от сметкоплана не мисля, че е от значение. Да може да използвате сметка други кредитори.

  Поздрави,
  Васил Байнашев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->