Задай въпрос тук
Ивелина Димитрова Ивелина Димитрова Потребител

Самоосигуряващо се лице работещо и на трудов договорЗдравейте,

Имаме лице работещо на трудов договор във фирма Х, което се осигурява на максималния праг (2600 лева). Същевременно лицето е регистрирано и като самоосигуряващо се лице (управител - собственик на капитала на ЕООД - фирма У). Лицето е родено след 1960.

До момента лицето е работело на трудов договор и се е осигурявало под максималния осигурителен доход и съответно е внасяло допълнително осигуровки като самоосигуряяващо се лице и е подавало съответните декларации към НАП като такова (Декларация 1 - месечно и Декларация 6 - годишно)

Тъй като лицето вече се осигурява на максималния оигурителен доход, следва ли да продължава да внася осигуровки като самоосигиряващо се лице и следва ли да подава Декларации 1 и 6 като такова?Отговори

  • Здравейте,

    съгласно изискванияна на КСО и ЗБДОО лицата, независимо от основанието, следва да се осигуряват до максималния размер, който за 2017 год. е 2600 лева. Тъй като лицето се осигурява на максимума при условията на трудов договор, това означава, че не трябва да довнася осигуровки, като СОЛ.
    На въпроса ти трябва ли все пак да се подава Д1 с нули - трябва. Дори предполагам, че сте чували, че в Д1 съществува код за вид осигурен 23 - за самоосигуряващи се, осигурени за инвалидност поради общо заболяване, за старост и смърт, избрали да подават еднократно декларация и са осигурени върху максималния размер на осигурителния доход по трудово правоотношение, и осигурителният им стаж се зачита на основание чл. 9, ал. 8 КСО и декларацията може да бъде подадена еднократно с този код.

    Поздрави,
    Станислав Колев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО