Plamen Керчев Plamen Керчев Всякаква

Възнаграждение под минималната заплатаРаботя в шивашко предприятие. Както аз, така и моите колежки получаваме заплати около 200 лв. Труда ми е нормиран. Разценките, по които работим, не са променяни с години. Какви са законовите норми и какви са ми правата?Отговори

 • Здравейте. По въпроса за трудовите норми Отговаря Гошо МУШКАРОВ – д-р по икономика

  Въпрос: Как следва да бъде оформено преминаването от повременна към сделна форма на заплащане на труда? Опишете подробно текста, който трябва да се съдържа в допълнителното споразумение за промяната.
  Отговор: Формата на заплащане на труда в предприятието не е предмет на трудовото договаряне. Тя се определя от работодателя във вътрешните правила за работната заплата. Тези правила са вътрешен акт на предприятието, като не могат да противоречат на повелителните норми на закона.
  Преминаването от повременна към сделна форма на заплащане става чрез разработка и приемане на система от трудови норми за различните дейности, като се отчита нивото на технологията в предприятието, квалификацията на работниците, средните норми за подобни дейности в други предприятия и т.н. Най-общо казано, определя се времето за производство на единица качествена продукция (операция, детайл, възел и пр.) или пък броят на продуктите, които трябва да бъдат произведени за един работен ден.
  Обикновено при такава форма на заплащане се разработва и прилага и съответната система от стимули и санкции за неизпълнение или преизпълнение на нормите.
  Преди да приеме или да измени трудовите норми, работодателят взима мнението на заинтересуваните работници и служители, но не е задължен непременно да се съобрази с тези мнения. Новите норми се съобщават на всички заинтересувани работници и ако е нужно, се организира допълнителна професионална подготовка.
  Моят съвет е - информирайте Инспекцията по труда. Тя да извърши проверка на съответствието на действащите разценки с минималната РЗ в страната. Също и на действителността на трудовите норми. При разминаване между двете, Инспекцията дава предписание/разпореждане/ за отстраняване несъответствията. Дано да имат специалист по нормиране и заплащане на труда.

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->