Ваня Димитрова Ваня Димитрова ет

Преминаване от ЕТ към ЕООДЗдравейте,
Имам ЕТ от 03.2016 регистрирано по ДДС по желание. Има ли вариант да го закрия и да открия ЕООД? На ЕТ-то имам закупени 2 машини.Отговори

 • Здравейте,

  Прехвърлянето на ЕТ става на основание чл. 15 от Търговския закон. Процедурата може да надвиши два месеца, защото се подава уведомление до НАП, като удостоверението за подадено уведомление се издава до 60 дена от подаването. Този срок е посочен като максимален, в по – малките населени места и при по – ниска натовареност на НАП, може да бъде издадено значително по – рано и процедурата да се скъси значително.
  Възможно е от НАП да бъде направена проверка, в следствие на направеното уведомление, но тази проверка е само вероятност, не е задължителна.

  Стъпките за извършване на прехвърляне на едноличния търговец са следните:
  1. Подаване на Уведомление до НАП – максимален срок за издаване на Удостоверението е два месеца.
  2. Учредява се Дружество с ограничена отговорност (необходимото време за вписването му е приблизително една седмица).
  3. След вписване на новоучреденото дружество се сключва договор за продажба на търговско предприятие в писмена форма с нотариална заверка на подписите.
  4. При получаване на Удостоверение от НАП, че са уведомени, направената промяна се вписва в Търговския регистър по партидата на двете дружества, заедно с което се заличава и ЕТ.


  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->