Кремена Димитрова Кремена Димитрова Потребител

Изплащане на неизползван платен отпуск при напусканеЗдравейте,
В момента съм в отпуск по майчинство, което изтича 21.04 . Искам да напусна работа и да подам предизвестие за напускане. Мога ли да дам едномесечното предизвестие, докато съм в отпуск по майчинство и дали въпреки че напускам по мое желание, по закон работодателят е длъжен да ми изплати натрупаната отпуска за 2015, 2016 и 2017 до този момент?Отговори

 • Здравейте.
  Няма пречка да подадете предизвестие за прекратяване на ТД с Вашия работодател.
  В правото сте да поискате изплащането на обезщетение за неползвания платен годишен отпуск. В този смисъл е и тълкуванието на казуса от МПСП:
  Въпрос:Ще загубя ли правото си на ползване на полагаемия ми отпуск, натрупал се през 2-те години, когато съм била по майчинство с първото ми дете(за 2014г и 2015г), ако работодателят не ми позволи да го ползвам тази година (през 2016), а го остави за ползване след още 2 години (в 2018), когато ще ми изтече втората година по майчинство с второто ми дете?

  Отговор:

  Според чл. 176а, ал. 2 КТ, когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 1, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му. Следователно във Вашия случай от края на годината, в която е отпаднало основанието, което е било причина за отлагане на ползването на платения годишен отпуск започва да тече двугодишният давностен срок, т.е. ако през 2016г. сте се върнали на работа от края на 2016г. (31.12.2016г.) започват да текат двете години, след изтичането на които правото на натрупания и неизползван платен годишен отпуск ( за 2014г. и 2015г.) се погасява ( 31.12.2018г.)

  kazimirc4  Въпрос: Мога ли да поискам от работодателя дни на неизползнаия отпуск за времето на майчинството да ми бъдат заплатени или трябва да ги използвам?

  Отговор:

  Неползваният отпуск се заплаща само при прекратяване на трудовия договор
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->