Задай въпрос тук
Симеон Георгиев Симеон Георгиев Потребител

Таблица 2 към ГДДЗдравейте! Ако сте настроение да помагате, може ли да попитам нещо за следният казус.

Лице, което е било 2 месеца и 9 дни безработно и е трябвало да си внася само здравните осигуровки, след това започва да работи по трудови правоотношения. Лицето обаче не си е плащало за тези 2 месеца здравните осигуровки. Лицето през годината е получавало странични доходи по граждански договор за извършване на работа за по 1-2 дни. И имам няколко въпроса, ако е удобно:

1) Понеже са казали, че трябва да си попълни само Таблица 2 образец от 2004 г. за здравните осигуровки за тези 2 месеца, в които лицето е трябвало само да си плаща здравните осигуровки. До колкото чета в Таблица 2 попълват и лицата, които сами си внасят здравните осигуровки. Което ще рече, че е трябвало, но реално лицето не е плащало здравни осигуровки, нито е подавало Декларация 7. Което ще рече при 420 МРЗ. за 2016, ЗО ги изчислявам от 210 лв. 8 % т.е 16,80 лв. е трябвало да плаща лицето за тези два месеца и в Таблица 2 за тези 2 месеца пиша по 210 лв. или общо 420 лв.

2) Понеже използваме ГДД с баркод и след, като попълнихме всичкия доход по трудовиправоотношения, дохода от ГД в Приложение 3 и следователно всички удържани осигуровки и след това авансово удържания данък. Само за последните месеци на 2016 няма удържан данък от ГД. И трябва да го плаща сега. Маркирах още в началото самоосигуряващо се лице и после маркирахме Образец 2004 г. Справка за окон.размер на осиг. доход за текущата година за да може да ми изкара Таблица 1 и Таблица 2 за 2016, реално ние ще попълваме само Таблица 2.

В Таблица 2, попълваме в к.3 за тези 2 месеца по 210 лв., по които лицето е трябвало да плаща ЗО, но не ги е плаща. В к.4 нищо не пиша, но искам да попитам в к.5 Облагаем доход от дейност като самоосигуряващо се лице. Тук реално трябва ли да пиша дохода от ГД за тези два месеца? Примерно, ако лицето има 150 лв. доход от ГД за всеки месец, т.е общо 300 лв. Защо ако е така, както си мисля, то в т.1 на Таблица 2 трябва да го изкара само дохода от ГД, т.е 300 лв и на база тези 300 лв. да изчисли 8% ЗО в т.2

Ако приемем, че всичко написано е вярно, то в ГДД, къде трябва да напиша тези ЗО за тези 300 лв. от ГД, понеже не виждам автоматично никъде да ги е нанесло, а пише че сумата от т.2 трябва да се пренесе в съответното приложение, в което са декларирани доходите, т.е така разбирам, че някъде в Приложение 3 трябва да ги прехвърля. Реално в Приложение 3 съм написал с код 307 всичкия доход от през годината от ГД и там където е имало удържани осигуровки и авансово удържан данък.

Извинявам се, но за първа година въобще попълвам ГДД и не съм много запознат.Отговори

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->