Мария Спасова Мария Спасова Потребител

Осигуряване по граждански договорЗдравейте,
От м.Декември 2016г. имам договор за застрахователно агентство, до 19.02.2017 съм в отпуск по майчинство за гледане на дете до 2г., от 20.02.2017г. съм безработна, от 01.03.2017г. имам втори договор за поръчка за срок от 3 месеца. От 06.03.2017г. започвам работа и на трудов договор.

Трябва ли да регистрирам тези договори някъде - "Агенция по вписванията" или НАП? Дължа ли осигуровки и какви, кой и как ги изчислява, закъсняла ли съм със внасянето им и има ли санкции за това закъснение? При положение че застрахователната компания ме е предупредила че осигуровките са изцяло за моя сметка, те задължителни ли са или са право на избор? Какво следва да направя ако са задължителни, необходима ли ми е регистрация в "Регистър Булстат"? Какво следва след тази регистрация?Отговори

  • Здравейте,

    Вие сте стартирали дейност като застрахователен агент и трябва да се впишете в регистър Булстат. Пред НАП трябва да подадете декларация за стартиране на осъществяване на дейността в 7 дневен срок от датата на стартиране на дейността. Ако сега подадете такава декларация в НАП със задна дата ще бъдете гложена. Съветът ми е, ако получавате регулярно хонорари по договора за застрахователен агент, да си подадете декларация за стартиране на дейност (декларация за самоосигуряващо се лице) и да започнете да плащате осигуровки. Ще Ви е необходимо и счетоводно предприятие, за да може да ви се изготвят ежемесечните Декларации 1, които се подават към НАП и тримесечни декларации за авансов ДОД, които самоосугуряващите се лица трябва да удържат и плащат сами.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->