Веселина Тодорова Веселина Тодорова Продавач-консултант

Болничен по майчинствоЗдравейте,
Преди 3 месеца започнах работа в една от компаниите за мобилни услуги. Сключихме договор на основание чл.67, ал.1, т.1 във връзка с чл.72, ал.2 от Кодекса на труда.

Наскоро установих, че съм бременна. Вече ми се налага да взема болничен, тъй като натоварването ми идва в повече. Работодателят има ли право да не ми признае болничния? Ще прекрати ли договора ми след изтичането на изпитателния срок от договора? Как да постъпя в такъв случай?Отговори

  • Здравейте,

    Болничният лист се издава от правоспособни медицински лица. Работодателят е длъжен да се съобрази с документа свързан с здравословното ви състояние и няма как да не го признае.Много важно обстоятелство е какъв срок на изпитване сте договорили в трудовият ви договор Този срок не може да бъде повече от 6 месеца. Работодателят има пълното право да ви освободи в срока на изпитване, само че е длъжен да спази срока на предизвестие. Ако срока на предизвестяване не е спазен и работодателя ви освободи, същия ви дължи обезщетение по чл.220 ал.1 от КТ една брутна заплата за неспазване срока на предизвестие.
    Казано накратко работодателя може да ви освободи, когато сте в изпитателен срок дори и по време на болничен.

    Поздрави,
    Адриана Ноева
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->