h m h m Потребител

Незачитане на трудовия кодексЗдравейте,
Декември месец (15.12.2016 г.) започнах работа като търговски представител в софийска фирма зареждаща големи вериги магазини за строителни материали, и не само. Още на първия ми ден, управителят ме инструктира, че ще работя само 5 дни в седмицата, като е възможно да оставам понякога след работа, за да си довършвам това върху което работя, и също така много рядко да бъда на работа и в събота. След като се съгласих веднага започнах работа.

Първата седмица почти всеки ден разпитвах колегите от фирмата ми за допълнителни условия (подводни камъни), и кога мога да подпиша трудов договор. След близо седмица, попитах отново същите и други колеги, включително главния счетоводител, заместник управителката, собственика на фирмата и т.н. Те ме увериха, че ще получа договора си и длъжностна характеристика в най-кратки срокове. След близо седмица, отново зададох същият въпрос, но и до момента не получих смислен отговор, нито видях договор. Бивш колега от предишна работа ме подсети да си проверя осигуровките в НАП (с ПИК номера), проверих през месец януари и видях, че имам пуснат договор от декември, който е за 12 месеца. За известно време забравих, но след като назначиха двама нови колеги в нашата фирма, които също не са подписали като мен, реших отново да попитам. Относно заплащането съм доволен, на 80 %, спрямо обещаното. Но, не осигуряват на реалната работна заплата, нито си спазват уговорката за почивните дни, и задължават всички да присъстват всяка събота (празниците също се работи). Работното време също е доста неясно, започнах с уговорката да работя от 6 или 7 сутринта, до 2 или 3 на обяд, но с времето управителката започна да не и харесва това, че съм на работа от 6 и 30 сутринта и съм там до 2-3.

Какви опции имам, ако реша да напусна работата, за която дори не съм подписал договор, в случай, че си намеря друга работа?Отговори

  • Здравейте,

    ако считате, че Вашите права са нарушени, можете да се обърнете към ГД Инспекция по труда, която да извърши проверка и да състави предписание на Вашия разботодател.

    Поздрави!
    Станислав Колев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->