Десислава Любомирова Десислава Любомирова счетоводител

Договор за правна защита и съдействиеЗдравейте, имам следния въпрос:


Получих договор за правна защита и съдействие от адвокат. Въпросът ми е как да процедирам с този документ? Трябва ли да има издадена фактура, трябва ли да се попълва декларация, че адвоката е самоосигуряващо се лице, да му направим ли граждански договор?


Много въпроси зададох за което се извинявам и Ви благодаря за съдействието и помоща!Отговори

 • Здравейте,

  Договорът, който сте получили, е съставен на стандартна бланка, ползвана от адвокатските колегии в страната. По смисъла на Закона за счетоводството това е първичен счетоводен документ, съдържащ изискваните реквизити, който също така отговоря на изискванията за документална обоснованост по ЗКПО, т.е. можете да признаете за данъчни цели разхода за правна услуга. Отделна фактура се издава, само ако адвокатът е регистриран по ЗДДС и съответно Ви е начислил ДДС. Не е нужно да съставяте сметка за изплатени суми, тъй като адвокатът е самоосигуряващо се лице, но при условие че адвокатът е подписал декларация, че е самоосигуряващо се лице. За съжаление няма освобождаване от изискването за наличието на тази декларация при изплащане на адвокатски хонорари. Не е нужно и да правите отделен граждански договор, защото договор вече има и това е именно договорът за правна защита, който сте получили.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • При такъв договор отпада ли изготвянето на сметка за изплатени суми, тъй като там авансово се удържа данък който се внася от платеца на дохода, а нали според изискванията за всеки договор дали е за наем или друго възложителят е длъжен да изготви сметка и да внесе авансов данък?
 • Здравейте,

  Не при всеки договор с физическо лице фирмата платец на дохода е длъжна да издава сметка за изплатени суми. След като в конкретния случай получателят е самоосигуряващо се лице, то такава сметка не се издава.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->