Красимира Лачева Красимира Лачева Потребител

Нарушават ли ми се праватаЗдравейте

1. Имам 12 дни отпуска от 2016 г. и 20 дни за 2017 г. Имам абитуриентка и от март съм предупредила. че искам да ползвам дни. Отказаха ми и в деня на бала съм на работа.

2. Офиса ни в съседният град остана без касиер и ни пращат там да работим без командировки и без подписан договор за каси в друг офис. Ако откажем ни карат да си пуснем молба за напускане.

Нарушава ли ми се договора от тяхна страна?
Ако подам молба за напускане по какъв член трябва да бъде, за да имам право на цяла борса?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте.За съжаление непознаването постановките на Кодекса на труда означава и невъзможност да направите това което искате.
  1.Да предупредиш работодателя за ползване на част от платения отпуск/вероятно устно/ може да Ви свърши работа, когато същият е коректен и e човечен! Вероятно това не е така. Какво е следвало да направите:
  Според трудовото законодателство съответният работник следва да ползва полагаемия му се платен отпуск до края на съответната календарна година/чл.173,ал.5/.освен ако същият не е отложен по реда на чл.176 от КТ.Съмнявам се Вие или работодателят Ви да е упражнил това право ! След като това не е станало- съгласно (3) Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително. Следователно е следвало Вие да подадете молба/заявление/ да ползвате платения отпуск от 2016 г в съответното за Вас време!- поне 14 дни преди ползването му. Ида го заведете с входящ номер. Работодателят НЯМА право да откаже ползването на същия!
  2.Моля да напишете дословно какво е договорено за "място на работа". От отговора Ви ще зависи доколко е законно изпращането Ви в друго населено място.
  3.Искам да попитам - кой човек ще скочи от парапета, ако му поискат това? Защото "ни карат да си пуснем молба за напускане" означава това ?!
  Имате още две питания, на които ще отговоря, когато получа исканата информация. Затова чакам.

  kazimirc4
 • В договора ми пише :офисна мрежа Габрово
 • Работя на каса в град Габрово ,а централния офис е в София
  Молба(заявление) за отпуска с обратна разписка ли трябва да подам,за да имам входящ номер
  И няма ли да се заяде регионалния и да ме уволни дисциплинарно
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->